DET NYE PEJLEMÆRKE FOR FREMTIDENS SKOLER

13-12-2021

DET NYE PEJLEMÆRKE FOR FREMTIDENS SKOLER

Universelt designet for at passe til alle – Torvbråten Skole er både et sted for læring og et sted at lære af. Der hersker nogle gange en snæver opfattelse af, hvad kognitiv udvikling er, hvor traditionelle emner som matematik og læsning ofte bliver associeret med børns uddannelse. Men læring er ikke kun akademisk, den er også social og følelsesmæssig. Skolen har sat høje miljøstandarder, både hvad angår arkitektur og social bæredygtighed.

Torvbråten Skole er Norges anden skolebygning, der opnår certificeringen ”Svanenmerkede Skolebygg”.

Børns hjernekapacitet udvikles bedst i et trygt og inspirerende miljø. Bygningen er omhyggeligt planlagt med fokus på energi, CO2-udslip og de 470 elever, som bygningen skal rumme.

Skolen er skabt med henblik på at fremme mangfoldighed, og tolerance er et nøgleord. For at fremme denne bestræbelse har der været et markant fokus på arkitekturen. Forskellige klasselokaler er skabt med det formål at give eleverne den ekstra opmærksomhed, som de kan have brug for. Det kunne for eksempel være sangundervisning.

– Torvbråten Skole er et pionerprojekt for fremtidige skolebygninger, og hovedformålet er at skabe høj livskvalitet og bæredygtig udvikling. Skolen skal være et godt sted for både elever, medarbejdere og lokalbefolkningen – og den skal være så bæredygtig som muligt, siger Lene Conradi fra Asker kommune i en pressemeddelelse fra Nohrco.

De bølgende former på den 6.700 m2 store bygning smelter smukt ind i omgivelserne. Bygningen gør et behageligt indtryk udefra, og indretningen afspejler denne fornemmelse med sine bløde former og det synlige massive træ. Indefra er der en fantastisk udsigt over skov og land, naturen omkring bygningen fungerer nærmest som en forlængelse af skolegården, og den norske natur er tilgængelig for eleverne både i frikvartererne og i timerne.

– Takket være et godt samarbejde med Veidekke og de deltagende konsulenter har vi skabt en bygning med flere innovative og fremtidige løsninger, som man aldrig har tænkt på i lignende bygninger førhen. Det har resulteret i en række synergieffekter gennem skabelsen af et læringsmiljø af høj kvalitet med mere viden om bæredygtighed, siger Jon-Erling Johanessen fra LINK Arkitektur.

/ PROJEKTFAKTA
Arkitekt: LINK Arkitektur AS
SAPA-producent: H-fasader GlassTeam AS
/ PRODUKTER
• SAPA Vinduer 1086 SX
• SAPA Døre 2086 SX
• SAPA Branddøre 2086 EI 30
• SAPA Glaspartier 3086 EI 30
• SAPA Facader 4150
Fotograf: Hundven-Clements Photography