Palonkestävät alumiiniovet tarjoavat erilaisia suunnitteluvaihtoehtoja

11.9.2020

Palonkestävät alumiiniovet tarjoavat erilaisia suunnitteluvaihtoehtoja

Dörrar är ett viktigt element som hjälper till att sätta sin prägel på en byggnads utseende. Med dörrar och fasader i aluminium kan funktionalitet och design kombineras utan att äventyra brandsäkerheten.

Unikt och säkert med branddörrar i aluminium

En dörr måste vara säker och funktionell, men den ska också framhäva byggnadens karaktär. För dig som arkitekt är det viktigt att upprätthålla de estetiska och visuella egenskaperna.

Samtidigt måste du ta hänsyn till säkerheten. Dörrar har en viktigare funktion än att bara se bra ut. Brandföreskrifter handlar om att rädda liv. I händelse av brand måste rökfria utrymningsvägar säkras så att en trygg evakuering av lokalerna kan genomföras. Dessutom måste spridning av eld och rök förhindras. Branddörrar är en viktig del av brandskyddssystemet.

Därför är lagerförda, solida branddörrar i material som trä eller stål utformade för att uppfylla säkerhetskraven, vilket ofta ger ett begränsat utrymme för estetiska anpassningar.

Med branddörrar i aluminium behöver det inte finnas en konflikt mellan säkerhetsmässiga och visuella egenskaper. Aluminium är ett lätt, starkt och formbart material, och aluminiumdörrar tillverkas inte som lagervara.

Enkel filosofi bakom snyggt designade branddörrar i aluminium

Utformningen av beklädnad, fönster och dörrar är avgörande för att kunna ta tillvara byggnadens arkitektoniska och visuella egenskaper. Element som av olika skäl bryter mot avsikten kan störa helhetsintrycket.

Med Sapas profilsystem är designmöjligheterna stora. Våra metallbyggare har inga dörrar på lager, därför blir varje produkt unik för varje projekt. Att skräddarsy innebär ingen extra kostnad.

Sapas produkter har utvecklats med avsikten att inte ha för många olika profiler. Samma profilsystem används för att framställa både klassificerade och oklassificerade dörrar. Därför kommer en branddörr i aluminium från Sapa att se exakt likadan ut som en vanlig aluminiumdörr. Brandhämmande isolering, kylande fyllningar och liknande är dolda.

På det sättet kan Sapas aluminiumprofilsystem uppfylla de strängaste säkerhetskraven och samtidigt ha en elegant design.

Läs även: Brandsäkerhet: Arkitekter måste beakta dessa dimensioner

Observera länkar ovan! Lägg in den som block i document och länka till det dokumentet i länken ovan!

Oändliga möjligheter med ytbehandling av brandsäkra aluminiumdörrar

Sapa har det bredaste ytbehandlingsprogrammet i Norden. Våra aluminiumprofiler för brandsäkra dörrar kan både anodiseras och lackeras.

Aluminium är ett vackert material. Anodisering framhäver den metalliska karaktären och färgalternativen är många. Vid pulverlackering är färgvalet i det närmaste obegränsat.

Det ger stora möjligheter för dekorativa ytor på aluminiumprofiler. Du kan kombinera de olika beläggningarna för att skapa exakt det uttryck du vill ha.

Sapas auktoriserade tillverkare producerar alla brandsäkra dörrar på beställning, och enligt dina individuella krav och målsättningar. Spännande mönster och färger gör att du kan välja de dörrar som passar bäst för din byggnad utan att kompromissa med brandsäkerheten.