NLD | FRA

Een staaltje hedendaagse architectuur als ankerpunt in de gemeenschap

10/05/2022

De polyvalente theaterzaal LUX, verwijzend naar de vroegere cinemazaal, is een bijzondere plek in de gemeente Kapellen, in de Belgische Noorderkempen.

Polyvalente zaal

De polyvalente zaal is met zijn cirkelvormige gevel een ankerpunt in Kapellen. Door zijn functie en ligging heeft ze een bijzondere plek in de gemeente. De uitstraling en de transparantie van het gebouw maken het niet alleen aangenaam om gewoon even langs te wandelen. In de grote of de kleine zaal schuif je aan voor ontelbare voorstellingen en andere festiviteiten. Om te genieten van feest, theater, kunst en cultuur met grote of kleine c! 

Visionair architectenbureau met focus op stadsontwikkeling

Voor het bouwen van dit project werd er samengewerkt met architectenbureau ‘Met zicht op zee’ uit Antwerpen (BE) een polyvalent, ontwerpmatig gericht architectenbureau met ervaring en interesses op diverse schaalniveaus, van interieur tot stadsontwerp. ‘Met zicht op zee specialiseert zich niet in één domein maar gebruikt en omarmt geboden gelegenheden om onderzoeksthema’s aan te snijden en nieuwe visies te ontwikkelen.In een steeds complexereen meer diverse omgeving focust dit bureau zich op het verrijkenvan de architecturale en stedelijke ontwerpvraagstukken en wil een rol opnemen in de discussie over de hedendaagse leefomgeving. 

Ankerpunt in de gemeente

Het gebouw, met koperkleurige tegels en veel glas, is het nieuw ankerpunt geworden binnen de gemeente. De grote zaal is een polyvalente ruimte waar voorstellingen en concerten kunnen gegeven worden in de meest comfortabele omstandigheden. Op de uitschuifbare tribune is plaats voor 404 toeschouwers. Zonder tribune kan de zaal gebruikt worden voor beurzen, congressen, of andere grootschalige evenementen. Dan kunnen er 700 bezoekers in de zaal. Daarnaast is er nog een kleinere zaal ‘Biz’ geschikt voor bijvoorbeeld lezingen of feestjes met plaats voor 70 zittende en 100 staande bezoekers. Tot slot is er nog een ruime foyer ideaal om na de voorstellingen gezellig nog iets te drinken. Naast de 2 polyvalente zalen vind je verder een ruime foyer met veel lichtinval én zicht op het Marktplein. De bezoekers kunnen genieten van een drankje voor of na een voorstelling in de zaal. . Het bouwproject heeft ongeveer 4,5 miljoen euro gekost en de gemeente Kapellen heeft de grond ter beschikking gesteld.

Vakwerk van aluminium, glas, staal en beton

Structureel bestaat het cultureel centrum in Kapellen uit twee structuren, een platte, cilindervormige schijf en een hoge kubus die enigszins uit het midden van de platte structuur staat. De schijf is in feite een stalen ruimtevakwerk waarvan de zijkanten bekleed zijn met aluminium en glas, terwijl de tweede structuur bestaat uit geprefabriceerde delen van gewapend beton. 

Het spel met de ruit - een vierkant met een punt op een hoek - wordt door de architecten herhaaldelijk en in vele variaties toegepast. Ook de gevel wordt gevormd door een gebogen gordijngevel waarbij de juiste balans gevonden moest worden rond energie-efficiëntie om de duurzaamheid (Energy62ST) van het gebouw te garanderen en de extra akoestische vereisten welke gesteld werden aan een concertzaal. Voor de aluminium ramen van SAPA werd in overleg met Vistaz, SAPA Vakman, gekozen voor de Avantis 75 Basic & Thermo 74Rf. De combinatie van energie-efficiëntie, duurzaamheid van het gebruikte aluminium en de kwaliteit van het design gaven de doorslag.

Producten SAPA

  • Ramen: Avantis 75 Basic & Thermo 74Rf 
  • Akoestische gevel: Energy 62 / Elégance 52

  • Architect: Met zicht op zee Architecten en Ontwerpers 
  • SAPA Vakman: Vistaz 
  • Bouwheer: Gemeente Kapellen/Factor 36 bvba 
  • Fotografie: FC Lama