POL

Dążenie do miejskiej wspólnoty - wymagająca technicznie łaźnia budowana przez lokalnych darczyńców w Ålesund

01.04.2021

Dążenie do miejskiej wspólnoty - wymagająca technicznie łaźnia budowana przez lokalnych darczyńców w Ålesund

Zdjęcie Kristoffer Antonsen

Pracując w branży deweloperskiej, trzeba umieć pełnić wiele ról. Trzeba znać się na wszystkim po trochu, ponieważ w tym biznesie nie chodzi tylko o budynek - chodzi o całą społeczność, która się wokół niego rozwija. W tym biznesie trzeba myśleć o lokalizacji, celu i nigdy nie zapominać o zrównoważonym rozwoju. Mieliśmy szczęście współpracować z lokalnymi pionierami, dostarczając produkty do nowej łaźni w Ålesund. Choć może się wydawać, że jest to zwykły projekt budowlany, jego historia ma o wiele więcej do opowiedzenia.

Łaźnia w Ålesund to nie tylko zwykła łaźnia, to strategiczna decyzja dla miejskiej wspólnoty. Lokalni pionierzy stojący za projektem widzą Ålesund jako atrakcyjny cel podróży w przyszłości, a ich założeniem jest, aby Ålesund posiadało jeszcze co najmniej 10 tego typu atrakcji. Oprócz tego, że łaźnia jest częścią przyszłego krajobrazu, jest również dosłownie częścią lokalnego środowiska. Budynek jest połączony z centrum miasta rurami, które odbierają nadmiar ciepła z transformatorów, a także zapewniają chłodzenie.
"Był to projekt wymagający pod względem technicznym z kilku powodów, geometrii budynku w odniesieniu do wykorzystania nachylonych powierzchni, dachu i ścian. Na przykład przy wejściu znajduje się wylewana ściana o nachyleniu 40 stopni do wewnątrz, a ściana wschodnia jest pochylona do wewnątrz równolegle do nachylenia ulicy na zewnątrz. Odlewanie ścian o nachyleniu w dwóch różnych kierunkach jest bardzo skomplikowane pod względem materiałowym i wykonawczym", mówi Hans-Petter Brandal, kierownik projektu w Veidekke Entreprenør AS.
Łaźnia miejska mieści 50-metrowy basen, wieżę do nurkowania i dwie zjeżdżalnie. Basen ma całe piętro przeznaczone na wyposażenie techniczne. Na przykład posiada nowoczesny system zapobiegający utonięciu, który najprościej można opisać jako system, w którym na dnie basenu zainstalowane są kamery, które zauważają, że jeśli ktoś leży nieruchomo na dnie - uruchamia to alarm. Oprócz wszystkich aspektów technicznych, projekt tej łaźni jest czymś niezwykłym. Na wszystkich powierzchniach w basenie i wokół niego oraz w szatniach położono płytki, a podłogi w korytarzach wykonano z betonu. Dach jest częściowo wykonany z drewna, a aby sprostać wyzwaniom związanym z wysokimi dźwiękami, zastosowano materiały dźwiękochłonne z drewna i płyt kambrowych. Zewnętrzna część budynku jest pięknie połączona z granitem i fasadą ze szkła i aluminium.

Architekt: Invit Arkitekter AS oraz Kosberg Arkitektkontor AS (Norconsult AS)
Wykonawca stolarki aluminiowej: H-fasader AS
Inwestor: Veidekke Entreprenör AS
Produkty SAPA: fasady SAPA 4150, drzwi SAPA 2050, drzwi SAPA 2086 i okna SAPA 1086