Valla plejehjem – et fremtidsorienteret plejehjem med ny velfærdsteknologi

07-06-2022

Valla plejehjem – et fremtidsorienteret plejehjem med ny velfærdsteknologi

Vallastaden har opført et nyt plejehjem til ældre med demens og tilbyder et fremtidsorienteret plejehjem med fokus på individets behov og velvære. Med ny velfærdsteknologi får demenspatienterne mere individuelt tilpasset pleje. Det har hjulpet plejepersonalet til at opnå mere effektiv og personlig pleje og samtidig også øget demenspatienternes integritet. Valla-plejehjemmets have er smuk og harmonisk med forskellige steder til forskellige aktiviteter, herunder balancetræning. Gennem Alab har SAPA leveret facader, vinduer og døre i genvundet aluminium i Hydro CIRCAL. 

Det nye plejehjem i Vallastaden er bygget til ældre med demens. Her er fokus på den enkeltes behov og velvære, samtidig med at omgivelserne skal udstråle tryghed og hygge. Plejehjemmet har tre etager med 60 lejligheder til personer med demens, som ikke længere kan bo alene. Der er også lokaler i bygningen, som er dedikeret til daglige aktiviteter, hvor målgruppen i stedet er ældre med demens, der stadig kan klare sig selv. Disse daglige aktiviteter giver stimulation, både til demenspatienterne og deres pårørende. En afdeling i plejehjemmet er også designet til yngre personer med demens op til 70 år. Formålet med plejehjemmet er at gøre de ældre i stand til at tage bedre vare på sig selv og være aktive i så vid udstrækning som muligt med hjælp og støtte fra plejepersonalet. Et lokale i stueetagen udlejes til KFUM, som tilbyder fritidsaktiviteter til børn med særlige behov og deres familier. KFUM interagerer også med plejehjemmet og tilbyder de ældre at cykle på DUO-cykel to gange om ugen. På plejehjemmet er der også et spa- og lysterapilokale med menneskecentreret belysning. Bygningen viser, hvordan man kan bygge og tænke bæredygtigt til alle livets faser, både på det sociale niveau, men også på det miljømæssige plan. 

Plejehjemmet er bygget med et velgennemtænkt interiør, hvor kunst udsmykker væggene. Plejehjemmets eksteriør er helt unik, hvor facaden er beklædt med rustrøde metalplader, der får en smuk patina med tiden. Gennem Alab har SAPA leveret facader, vinduer og døre, der er fremstillet af genvundet aluminium i Hydro CIRCAL til projektet. Hydro CIRCAL er 75 % genvundet aluminium, som fx stammer fra tidligere facader og vinduer, som er afmonteret fra bygninger. Det betyder, at bygningen har en optimal, bæredygtig livscyklus, hvor facaden også har et fire gange lavere klimaaftryk sammenlignet med det europæiske gennemsnit for primæraluminium. 

Orangeri og balancetræning i haven

Med en ekstra investering i udemiljøet har man skabt et smukt, grønt og frodigt område i haven. Beroligende og harmoniske følelser opstår, når man ser ud på skoven bag bygningen. I det grønne område kan man gå på en bred asfalteret vej rundt i haven. Her har de ældre adgang til et balancetræningsområde med forskellige stationer, der styrker deres balanceevne. I gården er der et skønt orangeri, hvor de ældre kan opholde sig. Gulvet er implementeret med varmeslanger, så det også kan bruges om vinteren. Disse aktiviteter opmuntrer de ældre til at tilbringe mere tid udendørs, hvilket igen bidrager til større velvære på lang sigt.

Velfærdsteknologi, der løfter ældreplejen ind i fremtiden

Vallastadens plejehjem er udpeget til testbed for en ny velfærdsteknologi. Her har forskere fra Linköpings Universitet været involveret i arbejdet med at udvikle forskellige digitale løsninger. Formålet er at forbedre, facilitere og strømline ældreplejen til at blive mere fremtidsorienteret. Velfærdsteknologien giver mulighed for en tryggere ældrepleje med fokus på, at de ældre kan have stor indflydelse på deres egen hverdag. I hver lejlighed har den ældre adgang til en tablet, hvilket er en stor hjælp for både personalet og de ældre. Tabletten giver de ældre mulighed for at fotografere, tegne, spille spil og foretage videoopkald til deres pårørende, mens den giver plejepersonalet let adgang til handlingsplaner og livshistorier. Digitalt tilsyn om natten er også blevet implementeret, hvilket øger tryghedsfølelsen for demenspatienterne. Andre digitale løsninger på plejehjemmet omfatter digitale låse, tryghedsalarmer med GPS-positionering og digital medicinsignering.

Fakta:

SAPA-produkter:

SAPA-producenter: Alab

Fotograf: Göran Billeson